UWAGA! Do 7.08.2017 lokal nieczynny

Zamówienie

Dlaczego sushi

Ponieważ to najlepsze, czym możemy Państwa karmić!

Sushi uznawane jest za pożywienie niezwykle zdrowe, a do tego pomocne w walce o szczupłą sylwetkę. A z czego to wynika? Z genialnego połączenia składników, których krótką charakterystykę pozwolimy sobie poniżej zamieścić.

Główny składnik, czyli biały ryż, jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii, powoli ulegając rozkładowi. Ryż to także źródło wysokiej ilości białka, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Nie zawiera glutenu, a więc może być spożywany przez osoby, które są uczulone na to białko. W ryżu znajdują się witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez, wapń, cynk, mangan, kobalt czy fluor.

Na szczególną uwagę zasługują ryby, ponieważ to one są kolejnym z głównych komponentów sushi. Ryby stanowią grupę produktów o bardzo wysokiej jakości odżywczej, charakteryzującą się wysoką zawartością białka, które jest wysokostrawne, m.in. z powodu niskiej zawartości tkanki łącznej. Również tłuszcze ryb są łatwo przyswajalne i posiadają niską temperaturę topnienia. Tłuszcze te mają cenne właściwości dietetyczne ze względu na wysoką zawartość kwasów n-3 i n-6. Kwasy n-3 hamują rozwój zmian miażdżycowych przez obniżanie frakcji "złego" cholesterolu LDL, zmniejszanie skłonności do tworzenia się zakrzepów, normalizowanie ciśnienia krwi i poprawę pracy serca. Hamują także procesy nowotworowe, reakcje zapalne i alergiczne oraz dobroczynnie wpływają na układ nerwowy. W tłuszczach ryb zawarte są też witaminy A, D, E. W rybach znajdują się też duże pokłady witamin z grupy B. Ryby to też źródło wielu składników mineralnych (fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, wapnia czy żelaza).

Także wodorosty nori, używane do zawijania farszu z ryżu, są bardzo zdrowe. Zawierają znaczną ilość białka, węglowodanów, składników mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, bromu, manganu oraz jodu, który umożliwia prawidłową pracę tarczycy. Wodorosty nori zawierają też szereg witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12) oraz witaminę C i witaminę A.

Wszystko co powyżej napisane można skrócić w jednym zdaniu - sushi to samo zdrowie! Dlatego właśnie możemy z pełną odpowiedzialnością i stuprocentowym przekonaniem dedykować Państwu, jako osobom ceniącym zdrowe żywienie, osobom dbającym o szczupłą sylwetkę, sportowcom oraz tym, którzy cenią dobre smaki – nasze wyśmienite sushi!